Cserépfazékban

Bableves köcsögben

Bableves köcsögben, cserépfazékban (babgulyás).

Villányi borvidéken jártunk, s a jó bor mellé dukál a szabadban főzött étel. 6L es edényben 10-12 tál ételt főztünk.

IMG_20160501_120507

 

Hozzávalók:

  • 1 kg  füstölt csülök
  • 75 dkg tarka bab
  • 1 kg zöldség (zeller, répa, petrezselyem)
  • 1 kg hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • só, bors, 1 evőkanál paprika, babérlevél, sós darált pirospaprika

Elkészítés:

A babot és a füstölt húst előző nap beáztatjuk. A hagymát, húst és a zöldséget felkockázzuk. Majd több ismétlődő rétegben az edénybe rakjuk. A végén a babot a tetejére tesszük. Majd felöntjük vízzel.

IMG_9481IMG_9479

IMG_20160501_112415IMG_9484

Tüzet rakunk, ha körbekerített tűzrakó hely van, akkor csak az egyik oldalára. és megvárjuk még parázsra ég. Az edényt a tűz mellé tesszük, ahogy melegszik az edény egyre közelebb. A lényeg, hogy csak egy oldalról érje a meleg mindvégig, és mindig izzó parazsat húzunk az edény mellé.

IMG_20160501_120507

IMG_20160501_120451

A főzés kb 3 óráig tart, majd a végén fűszerezünk, és a fokhagymát szétnyomva tesszük bele.

IMG_9513

Vigyázat a főzés végén az edényt ne tegyük hideg kőre!!!

IMG_20160501_171025

Jó étvágyat! A leves másnap még finomabb.

Kerámia: http://www.rahelkeramia.hu/cserepfazek

Készítették és felénekelték: Énekesek az operaházból és Csabi