Bableves köcsögben, cserépfazékban (babgulyás).
Villányi borvidéken jártunk, s a jó bor mellé dukál a szabadban főzött étel. 6L es edényben 10-12 tál ételt főztünk.
Hozzávalók:
- 1 kg füstölt csülök
- 75 dkg tarka bab
- 1 kg zöldség (zeller, répa, petrezselyem)
- 1 kg hagyma
- 1 fej fokhagyma
- só, bors, 1 evőkanál paprika, babérlevél, sós darált pirospaprika
Elkészítés:
A babot és a füstölt húst előző nap beáztatjuk. A hagymát, húst és a zöldséget felkockázzuk. Majd több ismétlődő rétegben az edénybe rakjuk. A végén a babot a tetejére tesszük. Majd felöntjük vízzel.
Tüzet rakunk, ha körbekerített tűzrakó hely van, akkor csak az egyik oldalára. és megvárjuk még parázsra ég. Az edényt a tűz mellé tesszük, ahogy melegszik az edény egyre közelebb. A lényeg, hogy csak egy oldalról érje a meleg mindvégig, és mindig izzó parazsat húzunk az edény mellé.
A főzés kb 3 óráig tart, majd a végén fűszerezünk, és a fokhagymát szétnyomva tesszük bele.
Vigyázat a főzés végén az edényt ne tegyük hideg kőre!!!
Jó étvágyat! A leves másnap még finomabb.
Kerámia: http://www.rahelkeramia.hu/cserepfazek
Készítették és felénekelték: Énekesek az operaházból és Csabi